Morningstar meldt meer SFDR upgrades dan downgrades in derde kwartaal van 2022

Sinds de invoering van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) in maart 2021, zijn vermogensbeheerders verplicht om fondsen die ze in de Europese Unie aanbieden, te classificeren als grijs (Artikel 6), lichtgroen (Artikel 8) of donkergroen (Artikel 9). Vermogensbeheerders kunnen deze classificatie tussentijds wijzigen. Morningstar meldt in haar SFDR update over Q3 2022 meer SFDR upgrades dan downgrades van fondsen.

Artikel 8 en Artikel 9 fondsen hebben inmiddels meer dan 50% marktaandeel

Artikel 8 en 9 fondsen waren in het derde kwartaal van 2022 goed 53,5% het beheerd vermogen, waarvan 48,3% Artikel 8 fondsen en 5,2% Artikel 9 fondsen. Het vermogen van Artikel 8 en 9 fondsen bedroeg eind september EUR 4,30 biljoen (+3%), tegenover EUR 4,19 biljoen eind juni. Het vermogen van Artikel 6 fondsen daalde met bijna 7% (EUR 270 miljard) in deze periode.

Alleen groenste SFDR fondsen weten nieuw geld op te halen

Ondanks de netto-uitstroom en dalende koersen, stegen Artikel 8 en 9 fondsen met bijna 3% in het derde kwartaal van 2022. Deze stijging kwam door de lancering van 189 nieuwe Artikel 8 en 9 fondsen en door 342 fondsen waarvan de classificatie is gewijzigd van Artikel 6 in Artikel 8 of 9. Ondertussen bleven beleggers nieuw geld stoppen in Artikel 9 fondsen. In het derde kwartaal noteerden die een netto-instroom van EUR 12,6 miljard, ruim het dubbele van de EUR 6 miljard die er in het tweede kwartaal van 2022 bijkwam.

Meer upgrades dan downgrades

Ook in het derde kwartaal van 2022 zijn vermogensbeheerders doorgegaan met het upgraden van fondsen door ESG-integratieprocessen te verbeteren, bindende ESG-criteria toe te voegen (inclusief CO2-reductiedoelstellingen) of in sommige gevallen het mandaat van de strategie volledig te wijzigen.

In het tweede kwartaal van 2022 veranderde de SFDR-status van 713 fondsen. Terwijl de overgrote meerderheid werd opgewaardeerd van Artikel 6 naar 8, werden 16 fondsen verlaagd van Artikel 9 naar 8.

In het derde kwartaal van 2022 is de SFDR-status van 383 fondsen gewijzigd. Daarvan waren er 342 een upgrade. Daarvan gingen er 315 omhoog van Artikel 6 naar Artikel 8. Zeven werden er opgewaardeerd van Artikel 6 naar Artikel 9 en 20 fondsen maakten de stap van 8 naar 9.

Downgrades kwamen ook voor in het derde kwartaal: 41 fondsen werden gedowngraded van Artikel 9 naar 8. AXA Investment Management, dat de afgelopen maanden 21 fondsen heeft verlaagd van Artikel 9 naar Artikel 8 en aankondigde om er nog eens 24 te verlagen, stelde dat “SFDR II niveau een striktere interpretatie van de criteria van Artikel 9 vereist. Hoewel het begrip duurzaam beleggen nog steeds onderhevig is aan verschillende interpretaties en er tot dusver geen richtlijnen zijn gegeven door de Europese regelgever, hebben we de proactieve beslissing genomen om vooruit te lopen op de implementatie van SFDR Level II door de classificatie van onze producten te herzien.”

In het licht van deze ontwikkelingen verwacht Morningstar dat meer Artikel 9 fondsen in de komende maanden worden gedowngraded naar Artikel 8.

Bronnen:

Meer interessante artikelen